ASIGURAREA SECURITĂȚII ELEVILOR NOȘTRI

În societatea noastră continuă să fie vehiculate o mulțime de puncte de vedere cu privire la modul în care trebuie combătută infecția COVID-19. Punctul de vedere constant al Liceului nostru este cel de a lua în modul cel mai serios măsurile de sănătate și siguranță recomandate. Noi monitorizăm sursele de informare demne de încredere, continuăm să urmărim cu atenție statisticile sistemului de sănătate din Republica Moldova și suntem gata să urmăm directivele organelor de stat cu privire la procesul academic, imediat ce vor fi publicate. Vedeți ultima decizie a C.N.E.S.P. Moldova aici. Vedeți ultima decizie a C.N.E.S.P. Mun. Chișinău aici.

În timp ce concluziile experților demonstrează faptul că riscul sănătății copiilor și adolescenților este scăzut în comparație cu al adulților, noi trebuie să facem totul pentru a proteja elevii noștri, cadrele didactice și mulțimea oamenilor conectate direct sau indirect cu liceul nostru, dintre care unii fac parte din categoriile vulnerabile față de COVID-19. Când o persoană din Liceu este diagnosticată COVID-19 pozitiv raportăm aceasta autorităților și respectăm normele legale de izolare și carantină.

Măsuri de siguranță – depistarea virusului COVID-19

Înainte de 01 septembrie 2021, Echipa de Conducere a LMF, cadrele didactice și personalul administrativ, au completat o declarație pe propria răspundere prin care s-au angajat că vor rămâne acasă dacă au simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și / sau febră (≥37⁰C) sau dacă au membri ai familiei cu aceste simptome, se vor adresa medicului și vor informa administrația LMF cu privire la aceasta. Vezi declarația pe propria răspundere pentru angajați, aici.

Este deosebit de important ca fiecare părinte în calitate de beneficiar al LMF, să susțină Liceul și să nu-și ducă sau trimită copilul la școală, dacă are simptomele virozelor respiratorii care pot indica infectarea cu COVID-19, sau dacă a fost expus celor care au aceste simptome. Copilul care a fost expus persoanelor suspectate ca fiind infectate poate fi purtător asimptomatic al virusului.

Din acest motiv, părinții elevilor Liceului nostru înainte de deschiderea anului academic au completat o declarație pe propria răspundere prin care se angajează că vor opri copiii acasă dacă au simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și / sau febră (≥37⁰C) sau dacă are membrii ai familiei cu aceste simptome, se vor adresa medicului și vor informa administrația LMF cu privire la aceasta. Vezi declarația pe propria răspundere pentru beneficiari, aici.

La recepția Liceului în vederea accesului în incintă, fiecare persoană (cadre didactice, elevi, personal administrativ, etc.) este termometrizată și întrebată dacă are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și / sau febră (≥37⁰C) sau dacă are membri ai familiei cu aceste simptome. Orice persoană identificată cu simptomele virozelor respiratorii, este imediat izolată, pentru a fi examinată de medic.

Măsuri de siguranță – prevenirea răspândirii virusului COVID-19

Echipa de Conducere a Liceului a elaborat reguli sanitare clare pentru fiecare persoană implicată în viața și activitatea LMF. Respectăm toate măsurile cu privire la protocolul sosirii la școală și spălarea/dezinfectarea regulată a mâinilor pe parcursul zilei. În spațiile liceului sunt afișate regulile sanitare pentru accentuarea obligativității respectării lor.

Cerem părinților să discute cu copiii lor despre importanța comportamentului responsabil în vederea asigurării siguranței sănătății și vieții fiecărei persoane din Liceu. Toate persoanele care intră în spațiile Liceului poartă mască, acoperind gura și nasul. Masca este personală, prin urmare trebuie să fie pusă la dispoziție de către familii. Avem un stoc limitat de măști la recepția Liceului, care pot fi folosite doar în caz de urgență.

Măsuri de siguranță - Cele 7 principii ale bunăstării noastre

Dezinfectarea spațiilor. Aceste protocoale sunt intensificate în special în spațiile comune, suprafețele cu frecvența atingerii ridicată și în zonele aglomerate.

Igiena mâinilor. Spălarea cu săpun a mâinilor și dezinfectarea lor este practicată cu regularitate pe parcursul fiecărei zile.

Distanța fizică. Organizarea spațiilor Liceului, amplasarea mobilierului și dirijarea circuitului în cadrul LMF este gândită din perspectiva păstrării distanței fizice regulamentare, cât mai mult posibil. La nevoie este limitată capacitatea sălilor de clasă pentru a asigura distanța fizică.

Echipamentul de protecție. Toți (cadre didactice, elevi, angajați, etc.) poartă măști în anumite perioade ale zilei sau întreaga zi, așa cum prevede regulamentul elaborat de experți. Alte echipamente de protecție pot fi utilizate în caz de necesitate.

Reducerea interacțiunii adulților. Luăm măsuri pentru a reduce numărul adulților care interacționează cu clasele și cât este posibil, clasele și grupele de diferite vârste să nu fie împreună.

Accesul limitat. Accesul părinților și a oaspeților în incinta LMF este evaluat cu atenție, limitat și monitorizat.


Asistența social-emoțională. Programul de asistență psihologică-spirituală a LMF este adaptat și prioritizat pentru a încuraja flexibilitatea, a reduce anxietatea și a susține elevii și familiile.

Convingerea noastră de bază este că noi toți trebuie să ne asumăm responsabilitatea personală pentru respectarea acestor principii, deoarece noi toți susținem în mod activ bunăstarea comunității noastre – Liceul Moldo-Finlandez.

MĂSURI SANITARE PENTRU PREVENIREA INFECTĂRII ȘI RĂSPÂNDIRII COVID-19

  1. Înainte de începerea activității educaționale, zilnic, în spațiile liceului se realizează dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide, pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute.

  2. Accesul în incinta liceului se realizează după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii care nu trebuie să depășească 37 grade C și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.

  3. Intrarea în sălile de clasă se face în mod organizat, cu respectarea distanței fizice regulamentare.

  4. Elevii sunt instruiți zilnic cu privire la obligativitatea de a spăla/dezinfecta frecvent mâinile, păstra distanța regulamentară, evita atingerea feței cu mâinile, acoperi gura și nasul în caz de strănut sau tuse și de a nu face schimb de rechizite sau/și bunuri între colegi.

  5. Cadrele didactice se deplasează în sala de clasă a fiecărei clase, evitând deplasarea elevilor în diferite spații pentru anumite activități.

  6. Servirea meselor are loc în conformitate cu măsurile sanitare și elevii utilizează sticla individuală cu apă adusă de acasă.

  7. Pauzele sunt organizate în sălile de clasă, sau afară coordonate în așa fel încât simultan să nu fie mai mult de două clase.

  8. Deplasarea spre casă se face în mod coordonat, cu respectarea distanței și a circuitului prestabilit și marcat pe holurile liceului.

  9. Elevii care acuză simptome ale virozelor respiratorii sau febră, au acces la învățământul online oferit de liceu.

  10. În cazul necesității impunerii carantinei unei clase, elevii au acces la învățământul online oferit de liceu.